STROKOVNA EKSKURZIJA V MARIBORU

Maribor, 24. 9. 2024 – V torek, 24. septembra 2024, so se učenci 7., 8. in 9. razredov v okviru izbirnega predmeta likovno snovanje podali na nepozabno strokovno ekskurzijo v Maribor. Pot se je začela z vožnjo z vlakom iz Poljčan v Maribor, kjer nas je pričakala naša nekdanja učiteljica, gospa Alenka Tajnikar, ki nas je nato popeljala skozi zgodbe in umetniške zaklade mesta. 

Sprehodili smo se mimo mestnega parka, kjer nas je v tihem občudovanju pozdravil kip Slavka Tihca, nato pa smo si ogledali Center za sluh in govor, kjer je gospa Alenka sedaj zaposlena, ter stadion Ljudski vrt. Koraki so nas vodili mimo gimnazij –  druge in tretje – vse do Slomškovega trga, kjer smo občudovali mogočno cerkev. Pogled nam je zatem ušel proti veličastni Univerzitetni knjižnici, središču znanja, ki bdi nad mestom.

Pot nas je nato pripeljala do zgodovinskega Lenta, kjer smo se ustavili ob najstarejši trti na svetu, njen stoletni objem pa nas je spomnil na trdnost in prepletenost preteklosti in sedanjosti Maribora.

V Muzeju lutk in Lutkovnem gledališču Maribor nas je prijazno sprejela vodička Špela. Pred nami se je odprl čarobni svet lutk, ki smo jih lahko sami preizkusili, spoznali delavnice, kjer nastajajo, in občudovali notranjost minoritske cerkve. Obiskali smo tudi dvorane malega in velikega odra Lutkovnega gledališča, kjer smo bili očarani nad prostorom, v katerem se umetnost lutkarstva prepleta z življenjem.

Zaključek dneva nas je vodil še v Umetnostno galerijo, kjer smo si ogledali trenutno razstavo. Vodička nam je razkrila raznolike žanre slikarske umetnosti, ki so v učencih prebudili nove razsežnosti ustvarjalnosti.

Ko smo se zvečer vračali proti domu, smo v ritmu železniških tirov še vedno podoživljali bogastvo umetniških vtisov in lepe spomine preživetega dne, ki bo v naših srcih še dolgo ostal živ.

Vlasta Zorc

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost