Get Adobe Flash player
Povezave

360panorama2

tom

safe

e-ucilnica

tosemjaz

e-knjiga

opb

katalog_ip

... 

svet zavoda

svet starsev

popestrimo solo

 

| ŠOLSKA POŠTA |

 

Vozni red

Vozni red za učence OŠ Loče za šolsko leto 2018/9

 

ODHODI S POSTAJ (BUS):
Spodnje Laže 6:05 in 7:10 Loče 12:45, 13:20, 14:30, 15:30
Zbelovo 6:07 in 7:12 Loče 12:45, 13:20, 14:30, 15:30
Draža vas 6:30 in 7:10 Loče 12:25, 13:15, 14:25, 15:25
Žiče 6:32 in 7:12 Loče 12:25, 13:15, 14:25, 15:25
Jernej 6:55 in 7:20 Loče 13:20, 14:10, 15:00
Ličenca 6:50 in 7:15 Loče 13:20, 14:10, 15:00
Petelinjek 6:52 in 7:17 Loče 13:20, 14:10, 15:00
Jernej (šola) 6:50 in 7:15 Jernej (šola) 12:35, 13:30, 14:50

 


ODHODI S POSTAJ (KOMBI):
Zbelovska Gora 6:30 Loče 13:30, 14:40
Lipoglav – Dolga Gora 6:36 Loče 13:30, 14:40
Ostrožno 6:47 Loče 13:45
Kraberk 7:03 Loče 13:00, 14:25
Kukovič 7:12 Loče 13:00, 14:25

 

 

 

Šolski zvonec

 

0. ura: 07.30 – 08.15
1. ura: 08.20 – 09.05
2. ura: 09.10 – 09.55
Malica (20 min)
3. ura: 10.15 – 11.00
4. ura: 11.05 – 11.50
5. ura: 11.55 – 12.40
6. ura: 12.45 – 13.30
7. ura: 13.35 – 14.20
8. ura: 14.25 – 15.10
9. ura: 15.15 – 16.00

V petek, 11. maja 2012, smo se ob 18. uri zbrali v knjižnici  Osnovne  šole Loče, kjer smo odložili spalne vreče ter nahrbtnike.  Nato smo skupaj odšli v telovadnico, kjer je potekala tekma med učenci in učitelji v odbojki. Tekma je bila zelo napeta, saj so se vsi nanjo zelo pripravili. Na koncu so zmagali učitelji. Po tekmi smo odšli v knjižnico, kjer nas je že čakala Katarina Fijavž, ki nas je naučila nekaj kretenj jezika za gluhoneme. Po predavanju smo si pripravili ležišča in odšli na pico. Po končani večerji smo odšli na kratek sprehod. Ko smo se vrnili, smo igrali igro video smešnice in čisto pozabili na delavnice, zato smo le-te malo skrajšali. Ura je  odbila polnoč, ko smo ugotovili, da smo zopet lačni. Tokrat smo si sami pripravili sadne kupe in se z njimi posladkali. Nato smo si umili zobe ter se preoblekli v pižame. V spanec smo se zazibali z branjem knjig, ki smo jih prinesli s sabo. Brali smo jih ob lučkah, dokler nismo vsi zaspali. Naslednji dan smo si pripravili zajtrk, pospravili spalne vreče in se polni lepih vtisov odpravili domov.

Z učiteljicama Katjo Jošt in Barbaro Petelinek ter učiteljem Bogdanom Megličem smo se imeli zelo lepo in zaradi vseh zanimivih aktivnosti je noč branja kar prehitro minila.

 

noc_branja01                noc_branja02

 

Laura Koren in Nina Furman, 6. b

 

Mladi pisatelji iz loške in konjiške šole Pod goro so se udeležili zaključne prireditve literarnega natečaja Z domišljijo na potep v Cankarjevem domu na Vrhniki. Na slovesnosti, ki  so jo simpatično vodili igralka Nina Valič, igralec Rado Mulej in reper Denis Porčič Chorchy, so razglasili najboljše – in med njimi so tudi 3 naše mlade pisateljice.

Učenke Lara Mikolič (mentorica Erika Sevšek), Bianca Plankl (mentorica Anuška Berdnik) in Kaja Ravnak (mentorica Maja Olup) so s pravljicama Zimsko drevo in Očala ter ljubezensko zgodbo Morska sanjarjenja prepričale strokovno žirijo in si prislužile izid svoje lastne knjige.

Čestitamo!

z_domisljijo_na_potep01            z_domisljijo_na_potep02

 

Tako kot v prejšnjih letih se je šola tudi to leto prijavila k projektu Shema šolskega sadja. Shema je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. S finančno podporo spodbuja zdrav način prehrane otrok in podpira lokalne dobavitelje hrane, pridelane na integriran in ekološki način. Tudi letos je šola izbrala zadrugo sadjarstvo Cvahte iz Zbelovske Gore.

Namen in skupni cilj tega projekta je ustaviti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri osnovnošolcih. Sadje ponujamo enkrat tedensko (ob sredah), od 7. ure naprej v jedilnici šole.

Cilji, ki jih želimo doseči tudi to šolsko leto, so:

-          spodbujanje zdrave prehrane,

-          ozaveščanje o hranilnih vrednostih sadja,

-          pogostejše uživanje sezonskih, lokalno pridelanih vrst sadja in zelenjave,

-          ozaveščanje staršev in učencev o pomenu uživanja sadja in zelenjave,

-          prevzemanje odgovornosti za lastno zdravje,

-          spoznavanje ekološke pridelave sadja in zelenjave,

-          spoznavanje integrirane pridelave sadja in zelenjave,

-          spodbujanje k pozitivnemu odnosu do narave in okolja,

-          vključevanje ekološko pridelanih vrst sadja in zelenjave v šolsko prehrano,

-          vzpodbujanje porabe lokalno pridelanega sadja in zelenjave.

 

V okviru sheme sadja so učenci spoznavali praktično uporabo sadja v prehrani. Tako so v na novo opremljeni gospodinjski učilnici preizkušali najrazličnejše kuharske recepte in se urili v veščinah, ki jim bodo prišle prav v življenju.

 

Učenci so se med šolskim letom seznanjali z uporabo sadja pri kuhi in peki. Še posebej kreativni in pridni so bili učenci podaljšanega bivanja z učiteljicami Jelko Marzidovšek, Zlatko Gajšek ter Tatjano Štefanič. Spekli in z užitkom pojedli so skutino omleto s hruškami in sadne palačinke.

 

Pri predmetu sodobna prehrana so učenci pekli jabolčne in češnjeve zavitke, jabolčno pito, miške z naribanimi jabolki, ocvrta jabolka z vanilijevo kremo, biskvite z vloženim sadjem ter pripravljali kompote. Pod pridnimi rokami učencev so nastale tudi čežana, razni smutiji ter kroglice iz posušenega sadja.

 

Učenci so samostojno sestavljali jedilnike, v katere so vključevali čim več lokalno pridelanega sadja in zelenjave. Povedali so, da vedo, da je zdrava prehrana, ki seveda vključuje veliko svežega sadja in zelenjave, pomembna za njihov razvoj, zdravje in dobro počutje. Nezdrave prigrizke je v njihovih jedilnikih zamenjalo sadje.

 

Učenci učitelji Anuške Berdnik pa so govorili o pomenu sadja v vsakdanji prehrani ter izpolnjevali anketne vprašalnike za shemo šolskega sadja.

 

sadje01       sadje02

 

Učenci in učitelji OŠ Loče smo v sredo, 9. maja, zaključili enoletni šolski projekt Evropska vas. V Celju smo se poleg ostalih 25 šol predstavili z deželo Irsko. Na stojnici smo razstavili najrazličnejše izdelke učencev iz Loč, Žič in Jerneja. Obiskovalcem smo kot popestritev ponudili kratek kviz o poznavanju Irske, nagrade zanj pa so bili najrazličnejši simboli Irske –  delo loških otrok in njihovih mentorjev.

Vrhunec predstavitve je bil živahni irski ljudski ples, ki so ga zaplesale naše učenke pod vodstvom mentoric Duše Pokorn in Tine Lavrinc. Hitri plesni koraki so gostom hitreje pognali kri po žilah. Naslednje leto Osnovna šola Loče potuje v novo evropsko državo.

plesalke_pred_stojnico

Irske plesalke so s svojim nastopom dale pečat celotni predstavitvi šole.

 
V ponedeljek, 23. aprila 2012, smo na šoli organizirali tehniški dan na temo zdravje. Vse aktivnosti v zvezi z zdravjem so povezane s priključitvijo naše šole v mrežo Zdravih šol. Za ta korak smo se odločili, ker je zdravje najpomembnejša vrednota, ki omogoča kakovostno življenje. Predstavlja dinamično ravnovesje telesnih, duševnih, čustvenih, duhovnih in socialnih prvin. Je odsev razmer v družbi. Pomembno je, da zdravo živimo, da se gibljemo, zdravo prehranjujemo, skrbimo za okolje ...
Zato bomo v prihodnjih šolskih letih dajali velik pomen preventivnim dejavnostim na področju zdravega razvoja in življenja učencev. Skrbeli bomo za varno in zdravju naklonjeno šolsko okolje, za kakovostno poučevanje vsebin o zdravju, za zdravo in kakovostno prehrano, vzpodbujali bomo kakovostno preživljanje prostega časa, skrbeli za zdravje z rednimi pregledi in umivanjem zob, za prometno varnost, še posebej pa veliko pozornost namenjali kvalitetnim medosebnim odnosom, nenasilji in gibanju.

Tehniški dan smo preživeli nekoliko drugače.
Najmlajši učenci so kar v času pouka govorili o zdravju, se razmigali in pomalicali zdravo hrano. Pripravili smo si zdravo šolsko malico in zdravo kosilo po nasvetih kuharskega mojstra Aljaža iz 6. razreda. O zdravem načinu življenja smo se poučili v delavnicah: Zdrava prehrana, Škodljivi vplivi sonca, Rdeči križ in solidarnost ter Duševno zdravje. Delavnice smo popestrili s predavatelji, ki se s temi vsebinami poklicno ukvarjajo. Predavali so: ga. Cvijeta Pahljina, ga. Renata Gabrovec in ga. Mateja Rebernak. Razmigali smo tudi naša telesa pri različnih športnih dejavnostih, in sicer na orientacijskem pohodu, pri zumbi pod mentorstvom gospe Tyne Cerar in pri tai-chiju pod mentorstvom gospoda Sama Pintarja.
Vsem zunanjim sodelavcem, učiteljem in učencem se za aktivno sodelovanje zahvaljujeva in želiva v prihodnje čimveč zdravega načina življenja.

Mentorici zdrave šole:
Vesna Celcer
Tina Lavrinc

Read more...

 

V četrtek, 19. aprila 2012, smo se nekateri učenci OŠ Loče in OŠ Pod goro odpravili na ekskurzijo v London. Naše potovanje se je začelo z avtobusom, s katerim smo se odpeljali na letališče v Zagreb. Vse je bilo malce strah pregleda na letališču, saj nas je skrbelo, da nam bodo cariniki kaj vzeli. Kljub nervozi smo bili le ob nekaj šamponov in dezodorantov. Ko smo vsi uspešno prišli čez carino, smo še nekajkrat pokazali naše osebne dokumente in se napotili v čakalnico. Nestrpno smo čakali na poziv na vkrcavanje na naše letalo. Nervoza in strah sta se le še stopnjevala. Končno je nastopilo vkrcavanje. Z avtobusom smo se odpeljali do letala in nato sami nadaljevali pot po stopnicah na letalo. »Zdaj gre zares,« nam je odmevalo v mislih, saj smo kmalu za tem, ko smo vstopili v letalo, že leteli nad polji, cestami, hiškami … Še preden smo se dobro zavedali, smo že leteli nad Veliko Britanijo. Ko smo pristali, nas je na letališču dočakalo tipično angleško vreme: dež, mraz, megla in oblaki. Vsi smo bili veseli, da smo pristali, saj je bil to za večino od nas prvi polet. Sledili so pregledi na letališču Gatwick, na katerem smo pristali. Na parkirišču pred letališčem nas je že čakal avtobus (ki je imel volan na desni strani), da nas bo odpeljal do našega hotela. Pot do hotela nas je vodila čez predmestje Londona in kaj kmalu smo se znašli v džungli betona, železa in stekla. Pred nami je bilo eno najveličastnejših mest na svetu, ki smo si ga ogledali v naslednjih dveh dneh. Popolnoma izčrpani smo prišli do hotela. V hotelu smo se razdelili v sobe, nato pa smo šli na večerjo, saj smo bili vsi že pošteno sestradani. Naslednji dan smo se prebudili v sončno jutro in se odpravili v čudovito velemesto. S podzemno železnico smo se odpeljali do Big Ben-a in do London Eye. Po kratkem ogledu teh dveh znamenitosti smo se vkrcali na ladjico, s katero smo se peljali po reki Temzi in si ogledovali veličastne zgradbe. Po vožnji z ladjico smo si ogledali muzej pomorske zgodovine. Po ogledu je sledilo kosilo. Po kosilo smo se siti odpravili na ogled Observatorija Greenwich, kjer smo naenkrat stali tako na zahodni kot vzhodni polobli sveta. Prav tako se nam je tam razprl prelep pogled na cel London. Po ogledu smo se odpravili na podzemno železnico in se odpeljali v središče mesta, kjer smo nakupovali in našli kaj za pod zob. Ob koncu dneva smo izčrpani od napornega dne zaspali, saj nas je čakal še en prelep dan v Londonu. Naslednji dan smo se razdelili v dve skupini, saj je šla ena na ogled v muzej voščenih lutk, druga pa v muzej znanosti. Po ogledih smo se odpravili pogledat streljanje iz topov, ki so ga pripravili kraljici v čast, saj je praznovala svoj 86. rojstni dan. Za tem smo se odpravili do palače, v kateri živi kraljica. Tam smo seveda poskušali pripraviti stražarje do tega, da bi se premaknili ali vsaj nasmejali. Seveda nam nič od tega ni uspelo. Od tam smo se odpravili na kosilo, nato pa na Oxford street. Tam smo nakupovali za sorodnike in prijatelje. Ob koncu dneva smo se vrnili v hotel. Kar nismo mogli verjeti, da se naslednji dan že vračamo nazaj v domovino. Zadnji dan je vladala zmeda v sobah, saj je vsak iskal svoje stvari in bil v skrbeh, če bo sploh lahko zaprl kovček. Izkazali smo se za strokovnjake za pakiranje, saj smo vsi, nekateri z več, drugi manj truda zaprli kovčke. Pred hotelom nas je že čakal avtobus, ki nas je peljal na letališče. Ponovno smo morali čez carino in ugotovili, da so v Londonu precej strožji kot v Zagrebu. Pol ure pred poletom smo se vkrcali na letalo. Ko smo bili v zraku, smo malo pred pristankom prišli v turbulenco in vsem je srce začelo biti hitreje. Po pristanku smo se z avtobusom odpeljali nazaj v Loče, kjer je bilo precej angleško vreme. Na koncu smo bili vsi zelo hvaležni vodiču in učiteljicam, da so nas žive in zdrave pripeljali nazaj v Slovenijo. Iz Londona smo se vrnili polni vtisov in spominov iz tega velemesta.

Helena Cenc


London01               London02

London03               London04

London05

 

V soboto, 14. aprila 2012, je na Pedagoški fakulteti v Mariboru potekalo državno tekmovanje iz znanja fizike. Udeležil se ga je učenec Tomaž Leskovar iz 9. a-razreda OŠ Loče. Tomaž Leskovar je zbral 29 točk od 55-ih in dosegel zlato priznanje.


Za dosežen uspeh mu iskreno čestitamo!


Mentorica: Darinka Gorinšek

 

TomazLeskovar

 

V četrtek, 12. aprila 2012, smo se učenci vseh razredov OŠ Loče odpravili v Slovenske Konjice, kjer smo poslušali predavanje o odvisnosti. Člani organizacije NE-ODVISEN.SI so za nas pripravili res poučno in zanimivo predavanje o odvisnosti in jo predstavili na popolnoma drugačen način, kot jo predstavljajo v knjigah in na strokovnih predavanjih. Pripravili so nam predavanje s sloganom Nariši nov dan.

Konjiško športno dvorano smo vsi zapuščali z novim znanjem in prepričani, da moramo misliti s svojo glavo, saj gre za naše življenje.

Helena Cenc

 

ne-odvisen1        ne-odvisen2

 

ne-odvisen3

 
Šolska televizija

youtube

Arhiv vseh oddaj

 

 

 

 

Šolski projekti

projekti