ŠPANSKO POPOLDNE NADARJENIH IN NAJBOLJŠIH BRALCEV

V petek, 20. maja 2022, smo se v šoli zbrali učenci, ki smo v tem letu obiskovali španščino, nadarjeni učenci in pa najboljši bralci (učenci, ki smo najhitreje prebrali knjige za slovensko bralno značko). Ko smo prispeli v šolo, smo se najprej odpravili v knjižnico, kjer nam je biolog, gospod Leon Kukovič, predaval o metuljih. Predstavil nam je opremo za lov na metulje in postopek restavriranja. Ogledali smo si lahko nekaj najpogostejših metuljev, ki jih je gospod prinesel v eni od svojih metuljih zbirk. Na video projekciji smo si ogledali predstavitev, ki jo je pripravil o metuljih. Učenci so ob predavanju biologa spoznali čudoviti svet metuljev in s pomočjo spletne strani za določanje dnevnih vrst metuljev obogatili svoje znanje na naravoslovnem področju. Spletna stran (http://dbiodbs.units.it/carso/chiavi_pub21?sc=654), ključ za določanje dnevnih metuljev v Sloveniji, omogoča, da lahko prepoznamo metulja v naravi. Spoznali smo tudi dele metulja in njegov življenjski krog. Nekateri izmed nas so o metuljih že marsikaj vedeli, drugi pa smo imeli na tem predavanju priložnost izvedeti kaj več o njih.  

Po koncu prvega predavanja sta sledili dve delavnici, in sicer Španska kuhinja in Odbojka na mivki. Učenci smo imeli možnost izbirati med obema. Tisti, ki smo izbrali Špansko kuhinjo, smo se odpravili v gospodinjsko učilnico, kjer smo si najprej ogledali kratko predstavitev o »chimichangas«, ki smo jih kasneje pripravili za vse nas. Na začetku priprave smo si ogledali recept in kratek video o pripravi le-teh. Lotili smo se dela v dveh skupinah. Prva skupina je pripravljala in pekla meso, medtem ko je druga skupina rezala in pražila zelenjavo. Učenci smo uživali ob odličnih vonjavah in španski glasbi. Ko je bila hrana pripravljena, se nam je pridružila še skupina iz športne delavnice. Nato smo uživali v odlični večerji. Ob čudovitih ritmih španske glasbe smo tudi zaplesali.

Učenci, ki pa so se odločili za športno delavnico, pa so odšli na odbojkarsko igrišče, kjer so se razdelili v štiri skupine in med seboj tekmovali ter se pošteno razgibali.

Po večerji pa smo prisluhnili še predavanju g. Zvonka Kramarška, našega učitelja fizike. Izvedeli smo veliko o črni luknji, zvezdah, vesolju. Učitelj Zvonko nam je predstavil tudi zgodovino razvoja gledanja skozi teleskop. Izračunali smo razdalje med planeti v osončju. Učenci smo se na hodniku postavili v zaporedju, kot si sledijo planeti v osončju od sonca navzven. Razdalje so bile približne in prilagojene na merske enote koraki. Učenci smo lahko tudi opazovali planete na prostem s pomočjo računalniškega programa.

Učitelj Zvonko nas je ob koncu predavanja peljal pred šolo in nam pokazal še nekaj nebesnih teles, vidnih s prostim očesom. Nato smo se odpravili domov. Verjamem, da bi si vsi želeli takšen večer še kdaj ponoviti.

Ajda Strehar, 6. b

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost