SKRB ZA ZDRAVO PREHRANJEVANJE OPB LOČE

Loče, 26. 10. 2022 – Letošnji svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, je potekal pod geslom «Naj nihče ne ostane lačen«, s čimer je Svetovna zdravstvena organizacija za kmetijstvo in prehrano (FAO) želela izpostaviti, da je dostopnost in razpoložljivost hrane po svetu zelo različna in pod vplivom naravnih in številnih nepredvidljivih družbeno-političnih dogodkov. Zato je naša skupna naloga, da zgradimo trajnostni svet, v katerem ima vsakdo dostop do hranilno in energijsko primerne hrane. Pogovarjali smo se o pomenu zdrave in raznovrstne prehrane za dobro počutje in razvoj. Ker je jesen bogata z različnimi sadeži, smo si v vseh skupinah OPB pripravili zdravilne in vitaminsko okrepčilne smutije. Sadje smo dobili v šolski kuhinji. Učenci so spretno rezali sadje, po svojih željah sestavljali kombinacije sadja z dodatki tekočine, z navdušenjem spremljali mešalnik in nazdravili uspešnemu dnevu. Drugošolci so prinesli obilo sadja od doma in tako poskrbeli za čarobnost okusov. Učenci so se strinjali, da so napitki okusni, osvežujoči in zdravi ter da si jih bomo še pripravili.

Spomnili smo se tudi humanitarne akcije Drobtinica in z učenci 4. b in 1. razreda izdelali plakat Drobtinica.

»Dobrota bo v vsak dom, kamor bo prišla, prinesla srečo in mir. » (Seneka)

Vsebine Zdrave šole vključujemo preko ustvarjanja, informiranja in praktičnih dejavnosti tudi v podaljšano bivanje. Narava nas jeseni razveseljuje s čudovitimi barvami in z raznolikim sadjem. Prvošolci so likovno ustvarjali na temo sadja, s poudarkom na jabolkih, ki so najbolj razširjen sadež v Sloveniji in zelo priljubljen med njimi. Vedo, da »eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran«, jih imunsko in vitaminsko okrepi in osveži ter z nasmehom obdari. Izdelke smo razstavili na panoju v jedilnici šole.

Irena Skutnik

Fotografije: Nuša Motaln, Irena Skutnik, Vlasta Zorc

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost