NAŠA UČENKA SODELOVALA NA 33. NACIONALNEM OTROŠKEM PARLAMENTU

V torek, 11. aprila 2023, je v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje 33. nacionalnega Otroškega parlamenta v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Kar 118 parlamentarcev iz vse Slovenije je razpravljalo o temi Duševno zdravje otrok in mladih. Zasedanja se je udeležila tudi učenka naše šole Neja Železnikar.

Mlade parlamentarce so najprej pozdravili in nagovorili: predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednik vlade dr. Robert Golob ter predsednica ZPMS ga. Darja Groznik.

V dopoldanskem času so mladi razpravljali v štirih delovnih skupinah, v plenarnem delu pa so poročali o svojih ugotovitvah in predlogih na podteme: Kaj je duševno zdravje?; Vplivi okolja na moje duševno zdravje; Moji viri pomoči; Spremembe za krepitev mojega razvoja.

Mladi parlamentarci so izpostavili mnogo težav, pa tudi rešitev. Spregovorili so o posledicah, ki se odražajo na zdravju ljudi. Predstavili so tudi svoje poglede na duševno zdravje in o spremembah, ki se jim zdijo nujno potrebne, in sicer: izobraziti starše, da bi znali bolje pomagati svojim otrokom, bolj dostopni psihologi, več svetovalnih delavcev na šolah, seminarji za učitelje in učence za izobraževanje v dobre mediatorje za reševanje sporov, dodatna izobraževanja, kako pomagati vrstnikom v stiski in kako prepoznavati simptome duševnih stisk idr. Izpostavili so, da govoriti o duševnem zdravju ne sme biti tabu tema, saj je enako pomembno kot telesno zdravje.

Tema 34. nacionalnega Otroškega parlamenta v prihodnjem letu ostaja enaka: Duševno zdravje otrok in mladih.

Mentorici otroškega parlamenta 

Andreja Rečnik in Katarina Tiršek

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost