SPOZNAVANJE KNEŽJEGA MESTA

V sredo, 26. oktobra 2022, smo se učenci, ki obiskujemo turistični krožek, kmetijski krožek ter nadarjeni učenci odpravili na ekskurzijo v knežje mesto – Celje. Spremljale so nas mentorice, ga. Vesna Hmelak, ga. Vesna Celcer ter ga. Nataša Koprivnik.

Najprej smo si ogledali mestni arhiv, kjer smo se poučili o zgodovini celjskih mostov, o starih pisavah in gradovih. Zatem smo odšli v restavratorsko delavnico ter  se seznanili z obnovo  knjig.

Na Celjskem gradu nas je pričakal zabaven in glasen vitez. Pripovedoval je o tem, kako je potekalo življenje na gradu in kako so živeli naši najpomembnejši plemiči –  mogočni grofje Celjski.

Sledilo je nekaj predstavitev naših učencev, ki so se poskusili v vlogi turističnega vodnika. Na gradu deluje tudi teater groze, kjer smo spoznali nekaj grozljivih dejstev iz življenja v tistih časih, v katerih si pa mi nikakor ne bi želeli živeti.

Za konec smo odšli v Celeio – mesto pod mestom. Spoznali smo nekaj zanimivosti o življenju v starem mestnem jedru ter o najdenih rimskih ter srednjeveških ostankih. Videli smo originalno kurišče ter se sprehodili po stari rimski cesti. Naše zanimanje so najbolj pritegnili originalni mozaiki in freske iz rimske vile, ki je bila najdena pod današnjim mestom Celje.

Na koncu smo se pogostili v Mc’Donaldsu. Izlet je bil zanimiv in zelo poučen.  

Zahvaljujemo se učiteljicam, ki so nas spremljale na to zgodovinsko pustolovščino v Celje.

Neža Firer in Sara Borko, 7. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost