TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK NA POŠ ŽIČE

V petek, 18. 11. 2022, smo tudi na naši šoli imeli naravoslovni dan Tradicionalni slovenski zajtrk. Najprej smo se vsi učenci in učiteljice skupaj zbrali in prisluhnili šolskemu radiu. Učiteljica Danica nas je seznanila s potekom naravoslovnega dneva. Pogovarjali smo se o obeleževanju dneva slovenske hrane in s tem projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Spregovorili smo tudi o čebelah in njihovi vlogi v naravi ter o podnebnih spremembah. Skupaj smo se razgibali in poudarili še pomen gibanja za zdravje.

Sledili sta dve delavnici. V prvi delavnici smo si ogledali, kako iz domačega mleka naredimo skuto, v drugi delavnici pa smo lupili in ribali domača jabolka za peko jabolčnega zavitka. Nato smo učenci zamenjali delavnici.

Po delavnicah nas je učiteljica Katja razgibala s pomočjo glasbe na igrišču.

Sledil je tradicionalni slovenski zajtrk. Od doma smo prinesli svoje najljubše skodelice in serviete. Na mizi smo imeli kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Poskusili smo tudi domače hladno surovo mleko.

Po okrepčilu smo pospravili razrede in se razdelili v dve skupini. Prva skupina je odšla na ogled kmetije Kračun (po domače Najgelči). Ga. Petra nam je razkazala kmetijo in poskusili smo lahko njeno doma pridelano skuto in jogurte.

Druga skupina pa je dokončala peko jabolčnega zavitka. Uporabili smo domača jabolka in skuto, ki smo jo naredili v prvi delavnici. Nato sta se skupini zamenjali.

Ko smo se končno vsi zbrali spet v šoli, smo se pogovarjali o tem, kaj nam je bilo ta dan najbolj všeč. Naše vtise smo prikazali na zanimiv način. 

Slike povedo več kot tisoč besed. Preživeli smo čudovit in poučen dan.

Učiteljice POŠ Žiče

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost